Περιγραφή
Tο παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Προέλευση από 15ο αιώνα, εποχή Ενετοκρατίας. Χρώμα βαθύ καφετί, περιέχει εκχυλίσματα διάφορων μπαχαρικών (κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου, φύλλων και καρπών νεραντζιού, κίτρου), ανάλογα με την κάθε εταιρεία. Πιο συχνά χρησιμοποιείται σε ανάμιξη με άλλα ποτά, για να αρωματίσει τον καφέ, τα γλυκά και τα φαγητά.
Συνοδεύεται με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς με λουκουμάδες ή γλυκίσματα σοκολάτας. Στη γαστρονομία αναδεικνύει νέους συνδυασμούς γεύσεων για συνταγές με κρέας, κυνήγι ή στη γέμιση των πουλερικών.